tisdag 14 juni 2011

KHB

Igår hade vi ett spännande möte på jobbet, det handlade om hur vi ska jobba med den nya kyrkohandboken som håller på att arbetas fram. På pappret kanske det låter som ett stiff och mossigt ämne, men faktum var att det blev jättespännande! 


Mer info hittar du här.


Det var en fröjd att lyssna till mina otroligt kunniga kollegor som förklarade vad det hela handlar om! 


En sak som vi berörde var att det förmodligen är lite krångligt för "gemene man" att begripa sig på alla kyrktermer som en del håller sig med som jobbar inom kyrkan. Till exempel skillnaden mellan gudstjänst, mässa, högmässa, söndagsmässa och högmässogudstjänst. 


Gudstjänst = ingen nattvard
Mässa = med nattvard
Söndagsmässa = enklare gudstjänst med nattvard
Högmässogudstjänst = Ingen nattvard


Borde det inte vara dags att kalla rubbet för antingen "gudstjänst" eller "gudstjänst med nattvard"? Men då tillkommer en invändning; hur "up to date" är egentligen begreppet "-vard". Inte så många använder längre ordet "kvällsvard" En autospelling skulle förmodligen kalla nattvard för "ålderdomligt"? Dessutom kan det låta märkligt att ha NATTvard klockan 11 på förmiddagen.


Och vad betyder egentligen mässa? De flesta associerar säkert till Noliamässan, Trädgårdsmässa eller bilmässa...


Jag minns min tid i Missionskyrkan i Övik där jag försökte få den som ansvarade för affishen att INTE skriva "HHN" utanför kyrkan - för vilka Öviksbor, annat än de "redan frälsta" förstår att det ska uttydas "Herrens Heliga Nattvard"?


Vi var också inne på hur andra begrepp har och fortsätter ändras... "Förättning" blev "kyrklig handling" som kanske borde bli "vigselgudstjänst", "dopgudstjänst" eller "begravningsgudstjänst" (osv). Allt för att mer i ordet ange vad det handlar om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar