torsdag 10 maj 2012

Huvudinspiratörer

Detta blogginlägg är mina anteckningar under inspirationspasset, jag reserverar mig därför
ifall jag har fattat fel och uttrycker mig aningens osammanhängande. 


Nu har Gotlands kyrkvecka börjat och de första "huvudinspiratörerna" har tagit vid. Det är Fredrik Beverhjelm & Rickard Bonnevier som berättar om "Tilliten som bör - ett växande konfirmandarbete". Det är så inspirerande att ta del av hur man kan tänka kring konfirmandarbete som verkligen fungerar! "Alltid evangelium, aldrig jippo" -är en viktig tanke som de förmedlar. Konfirmationen ska vara en upplevelse utöver det vanliga, men tappar man centrum och det bara blir "häftigt" är man snett ute!


En viktig sak att tänka på när man arbetar med ungdomar är att förstå sättet som speciellt ungdomar lever i idag. Telefonerna, till exempel, har blivit extremt moderna, men man ringer inte i dem. De är "kommunikationshubbar" där man twittrar, facebookar, bloggar, messar mm mm, men man ringer mindre och mindre. 


En intressant grej är att unga flickor idag har mer koll på vad Kenza hade på sig för kläder än att det snart är dags för presidentval i USA. Hur hanterar vi detta utan att lägga en värdering i detta? Aftonbladet har 5 miljoner varje vecka, facebook har 10 miljoner besökare! 


Frågan är hur vi hanterar att leva med så olika världsbilder? Kanske handlar det om att försöka skapa relationer? Vad händer i den värld där man ska vara "perfekt" I en värld där mycket går ut på att ha många vänner på facebook, många följare på twitter mm. mm. Vad gör kyrkan? Hur möter kyrkan dessa unga människor?


Led Zeppelin Kända för att ha producerar ENORMT bra skivor- vad har de med detta "att det ska vara perfekt" att göra? Jo, de lät misstagen vara med på plattan! Om allt är kliniskt perfekt hela tiden blir det inte bra... Vilken fantastisk teologi det är!


Det som fungerar nu att nå fram till ungdomar är att det är enkelt, rakt och tydligt. Lyft fram det som är unikt i kyrkan! "Skäms inte för evangelium" som Paulus säger. "Basketen är redskapet, inte ändamålet!"


...utifrån kunskap som denna växte de "24 äventyren" och "gummibibeln" fram. 


7 tankar om vad vi vill med vårt konfirmandarbete:
1. Prioritering "put your money where your mouth is" Budgetera! PRATA inte bara om att ungdomsarbetet är viktigt, det måste också få kosta!
2. Omvärlden  - Gör hemläxan och sätt er in i omvärlden
3. Koncept - Slopa tex "torsdagsträff" (säger ingenting) - skapa och vårda varumärken!
4. Musik, film och bibel - Musiken ÄR intressant för det är moderna liknelser! De gör så här: Börjar med en låt, som är bekant och tolkar den. Sedan läser bibelordet, tolkar det... Gå från det kända till det okända för att förstå evangeliet! Bra om man kan använda oväntad musik.
Exempel: http://youtu.be/c48oMTmYcz4 och Hesekiel + fundera; hur uttrycker vi sorg? "Musiken öppnar mina rum till mitt kristna liv" Viktigt att fira andakter! Det är det som är unikt och speciellt med konfirmationen! Våga ha mer andakter!
5. Pedagogik - Står vi för det befriande glädjebudskapet själva? Konfirmanderna inser vad som är vad! Frimodigheten är viktig. Vi måste vara trygga i oss själva för att kunna vara frimodiga! Viktigt att inte ha skolmöblering, det är alltför lätt annars att skapa fördomar. 
6. Ledare - Rekrytering av ledare är en svår konst! Vår policy i Lund är att ALLA är välkomna! Hur kan man veta om det är "rätt häst" man satsar på inför framtiden? Ett ledaruppdrag kan leda till nya kollegor i framtiden! Det är bra att det finns MASSOR av olika personligheter! Ge förtroende och tillit! Skapa uppgifter och ge ansvar! Ungdomarna får inte betalning som ersättning för det arbete de utför utan känslan av att man gör ett bra jobb, uppskattning, meningsfullhet... osv. Viktigt att inte ha pengar som incitament för engagemang! Relationen är däremot extremt viktig, det är därför de är där! Bättre med fika, samtal, bekräftelse, sammanhang, tillhörighet...
7. Helhet - Konfirmandarbetet får inte bli en isolerad ö i församlingsarbetet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar