onsdag 5 september 2012

Levande samtal

Idag hade jag och en kollega i uppdrag att testa en ny samtalsmetod, Levande Samtal, på de   som ville vara med. Metoden är synnerligen enkel, men verkligen inte simpel. Materialet består av en massa kort med frågor eller uppgifter som man ska lösa eller svara på med hjälp av psalmboken. Exempelvis - vad tror du psalmförfattaren var i för sinnesstämning när den här psalmen kom till? Eller - Vilken bön skulle du vilja be i slutet av dagen? Så satt vi och bläddrade i psalmboken och upptäckte några nya bitar. Jag upptäckte en bön som jag genast tog till mitt hjärta:
Låt din frid komma
 O Gud, ibland är vi vissa om din vilja, ibland förstår vi ingenting. Upplys oss Herre, när frågorna kommer. Ibland ser vi klart din ledning, ibland ser vi ingenting alls. Hjälp oss Herre, när tvivlen kommer. Ibland ser vi spåren av din kärlek, ibland ser vi ingenting. Var med oss, Herre, när ängslan kommer. Ibland arbetar vi för din frid, ibland gör vi ingenting alls för den. O gör oss vakna, Herre, och låt din frid komma.    (Psalmboken s. 1662)

När livet beter sig konstigt och det känns som man bara famlar i mörker känns den här bönen så bra. Den är varken sockersöt eller klämkäck och bekräftar på något vis att tillvaron kan vara både förvirrad och förtvivlad ibland. Det är som det är. Men det kan hjälpa att sätta ord på det ibland, och där kan dessa samtalskort faktiskt hjälpa till...!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar