lördag 6 oktober 2012

Storgruppspedagogik

Idag blev jag riktigt imponerad av hur bra det gick att bedriva kreativ pedagogik i storgrupp. Kyrkan i Västra Frölunda var full av människor, typ 300 personer, och på programmet skulle vi diskutera...eh... typ "vad vi ville som kändes angeläget på temat idealitet" (eftersom det är Ideellt Forums idédagar som pågår). Upplägget skulle kunna göra den mest garvade pedagogen lite svettig i handflatorna, men det flöt på och funkade förträffligt.

Här kommer receptet:

Ingredienser:
Dator, projektor, projektorduk

Förberedelser:
Innan passet börjar så har du gjort ett rutmönster i datorn, tex excel (går lika bra med Numbers eller liknande). Projicera rutnätet på skärmen längst fram i lokalen.

Tillvägagångssätt:
1. Börja med något skämt eller annan lustighet så du får den stora publiken på gott humör och koncentrerade på att lyssna.

2. Uppmana folket att vända sig om och diskutera i små grupper, tex fyra och fyra, vad de skulle vilja lyfta för fråga.

3. Efter cirka fem minuter gör du dig hörd och ber någon berätta om sin fråga. Här går det bra att förbereda någon innan på detta så resten sedan "kommer igång" och fattar konceptet.

4. Anteckna frågan samt vem som ställt frågan på rutmönstret som projiceras på skärmen.

5. Låt mikrofonen vandra och samla på så vis nya frågor tills du tycker det räcker (eller du fyllt rutmönstret). 

6. Tilldela en lokal till varje fråga/frågeställare och låt sedan den stora gruppen välja vilken fråga de vill diskutera, frågeställaren är då plötsligt värd för det seminarie där hans/hennes/hens fråga ska diskuteras och ansvarar där för att ordet fördelas så alla får vara med i diskussionen.

Själv tog jag rygg på en från kyrkokansliet som ville diskutera hur man kunde öka det ideella engagemanget för internationella frågor i kyrkan. Kände hur mycket jag själv går igång på dessa frågor och märkte att här finns det mycket man kan göra, både på stiftet och ute i församlingarna! Så kul, både att se en lysande metod och få inspiration! Jag kommer definitivt testa denna metod själv någon gång i framtiden!

I vår grupp sammanfattades det som sades sedan på
whiteboarden... Men viktigast var ändå samtalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar