tisdag 28 juni 2016

Liten kvällstur

Igår stack Mia och jag iväg på en liten kvällssegling. Tanken var att gå till lillsnättsundet och grilla där, men när vi kom in i Sannasundet såg vi dimman ligga som ett blött täcke norröver. Vi styrde då till Sundhamn på Lugnvik istället. Där grillade vi och drack kaffe innan återfärden. Havet var blankt och vackert, men vinden klen. Vi seglade en stund, men sedan fick vi starta motorn för att komma framåt.

 

söndag 26 juni 2016

Midsommarsegling

Det blev trevlig segling trots relativt korta sträckor. Mia och jag drog till Prästhushamn på midsommaraftonen för att fira med C och JO. Efter Lungön kom det en rejäl dimma, det blev trickigt att hålla rätt kurs trots kartplottern! Plötsligt tyckte man sig veta vart vi skulle och gjorde någon slags referenspunkt i dimman och styrde därefter. Men när vi ignorerade "instinkten" och bara gick efter plotters kom vi fram. Lärdom till nästa gång, lita på instrumenten!

Midsommarafton blev synnerligen trevlig. Vi åt sill och umgicks. Sedan traskade jag ned till båten och sov där. Det var inte så kallt, så denna natt klarade jag utan värmare. Bra det, för i Prästhushamn har jag ingen el. Men att koka lite kaffe, få läsljus och ha vattenpumpen igång funkade det utmärkt.

Dagen efter åt vi alla frukost i båten, men sedan avvaktade vi en regnskur innan vi begav oss till Lungön och grillade. JO och C hoppade sedan av på Hemsön och Mia och jag drog vidare till Lustholmen för att basta och bada i havet! Helt underbart var det och faktiskt kändes det varmare än 15 grader (som termometern visade). Kanske var det bastun som hjälpte till lite...

Nu åter i hamn och jag ägnar dagen åt att fixa lite här hemma. Tvättning, strykning och städning och annat upphetsande. Längtar till semestern och lite längre seglingar, men nu är det bara två veckor kvar, så nära, nära nu...

 

tisdag 21 juni 2016

Lövvik - Hem

Jodå, jag är nu hemma igen. Seglade hem igår. När jag kollade väderprognosen i Lövvik såg det ut att bli västliga vindar mest hela dagen fram till eftermiddagen. Jag tog därför god tid på mig och gick runt Åbordsön för att kika på Högakustenbron och flyktingskeppet "Ocean Gala" i Lugnvik. Det var först motvind till Högakustenbron, och sedan blev det motvind tillbaka genom Sannasundet också! Vinden hade vridit till rak sydlig. Enligt prognosen skulle det vara 4 m/s, men när vinden passerade Sannasundet uppstod det en s.k. "Fönvind" och det blev hur blåsigt som helst, vita kanter på alla vågor och ganska grov sjö. Som tur är hade jag tankat fullt i tanken, så jag var inte direkt orolig för att inte ta mig hem. Stanna och försöka tanka där på sundet hade ju varit ett äventyr...

När jag sent omsider kom in till bryggan var det kraftig sidvind, så lite väl spännande blev det att komma in. Fick på bojkroken på en gång och kunde vara nöjd med det senaste köpet. Men sedan tog vinden båten och tryckte upp mig mot grannens båt så jag befarade det värsta! Det sa inte "pang", men ett "bonk" hördes när jag gick på honom. Illa, men fendrarna tog nog det mesta. En fender guppade sedan iväg mot nya äventyr... Jag kunde kliva över på grannens båt och surrade tillfälligt fast ATLA där innan jag klev i-land med en lång lina för att dra min båt till sin rätta plats. Ha! Det bara gick inte! Vinden var för stark. Slet mig blå en stund, men ringde sedan efter hjälp. Tack och lov för seglarvännerna som kom och gav en hjälpande hand! Detta är hittills min värsta sjöincident, hoppas det inte blir flera! Nu ska jag lägga ut en fångstlina mellan bok och brygga så jag slipper vara med om detta igen!

Är nu ganska slut. Kroppen värker av träningsvärk, fingrarna känns fortfarande helt frödda av väder, sol och vind. Frusen är jag också. Just för stunden är jag ganska nöjd med att sitta inne och titta på båt-TV - har hittat en mysig youtubekanal om två världsomseglande australiensare: https://youtu.be/TKm2FX9kKZ4

Annars känns det som det behövs en sommarledighet nu! Är ganska slut, både i knoppen och kroppen efter en hel del jobb och resor. Nu är det bara dryga två veckor kvar innan semestern! Har möjlighet att dessutom kompa ut lite innan dess om det blir sol och bra vindar...

 

måndag 20 juni 2016

Edsätterfjärden-Lövvik

Idag blev det många timmar på havet. Först seglade jag från Edsätterfjärden till Barsta med Alfred. De var verkligen jättekul att segla med honom, han var hur taggad som helst och visade talang som kartläsare! I Barsta lade vi till och blev hämtade för en middag hos pappsen. Efteråt körde pappa tillbaka mig till båten och jag hade tänkt att midnattsegla, men det såg ut att bli regn så jag ville då hellre in i hamn. Prövade först Berghamn, men där fanns ingen el, så jag åkte vidare och ligger nu i Lövvik för natten.

 

 

torsdag 16 juni 2016

Mer segling

Jodå, det har blivit mer segling. I lördags kom Åsa och vi tog ATLA3 till Häggvik. Det blåste nästan rak nordlig hela dagen, så det blev motor hela vägen. Himla bra, för då kom vi till Häggvik innan natten och kunde basta och grilla där. Vi hade gästhamnen helt för oss själva och hade det så bra! Åsa förklarade skillnaden mellan aila och någon annan sorts whiskey för mig, men kunskapen fastnade inte. En smakade blommigt och en smakade tjära. Håhåjaja. Men whiskyn och bastningen gjorde det mer än möjligt att bada i havet! Faktum var att det blev tre dopp! Himmelskt! Vi sov sedan i båten. Jag har nu utrustat förpiken med min tempurmadrass och sover som en prinsessa där. Det ska få bli en permanent lösning, jag ska bara ta och klippa till den så den passar förpiken bättre.

I Häggvik blev det morgonen efter en riktig lyxfrukost bestående av hallon, banan, päron, äpple och turkisk yoghurt. Inte LCHF, men ibland kan det gå.

Efter frukosten gick vi för motor ut genom Gaviksfjärden och hissade segel när vi kom ut på havet. I början var det klena vindar, men så småningom "flög" vi fram i sisådär 4 knop. Dvs. Inte så fort. Men framåt i alla fall. Framemot 18-tiden kom vi till Mjältön.

Vi lade till på en grusig strand och sökte upp vår tredje medlem i kursledningen för "Att leda ideella". Jo, vi skulle faktiskt jobba på denna underbara plats! Fast det var dagen efter. Ankomsthallen ägnades åt mer grillning och åt några moldaviska viner som var helt fantastiska! Men när mina kursledarkollegor började diskutera whiskey in i minsta detalj gick jag och lade mig i båten. Så kul är det faktiskt inte.

Morgonen grydde och vi hade en planeringsdag inför stundande kurstillfällen och lite spaning inför framtiden. Sedan stack mina kursledarkollegor åt spridda håll och jag seglade ner ATLA3 till Edsätterfjärden. Den seglingen var helt underbar! Jodå, jag tycker om att ha sällskap i båten, men nu är jag mest sugen på att ensam få möta tystnaden på havet. Vinden var västlig och det gick riktigt bra att segla söderut på en enda bog. Jag känner mig lite sliten i axlarna, så det fick bli segling på enbart genuan. Snitthastigheten blev ändå 3 knop. Vilket var helt ok för jag hade verkligen inte bråttom.

Lade till på samma ställe som i fjol och sov sedan hos pappa. Himla bra att han bor just i Edsätterfjärden!

 

fredag 10 juni 2016

Sjösättning och Härnön runt!

Så ÄNTLIGEN kom ATLA3 i sjön! Jag har inväntat att få nån som kikar på elen, jag har jobbat och jag har varit bortrest på de tidigare sjösättningsdagarna på varvet, men nu äntligen stämde det mesta. Riktigt smidigt var det med nya båtisättningsvagnen, de åtta båtarna som var före ATLA3 åkte i på löpande band! Dock kunde inte ATLA3 sjösättas med vagnen eftersom hon stod på en båttrailer. Men frontlastaren hade också en pigg som vi surrade fast båtkärran med och så kunde hon sjösättas!

Motorn startade igen på första försöket och jag puttrade iväg och gick runt Härnön till min bryggplats som nu är permanent norr om Nybron. Eftersom jag mest vill segla norrut känns det så mycket smidigare att ligga där.

Rundningen gick fint, men det var kallt! 7 grader och grinig nordanvind på 7 m/s (tror det var uppåt 11 i byarna dessutom). Södra sundet gick fint, där hade jag ju medvind, på utsidan av Härnön blev jag lite nervös för sista sträckan, det såg helmörkt ut vid Lotsstugan. Men så vred sig vinden lite undan för undan och gick mot västlig vind. Infarten blev helt ok, och jag hade snudd på stiltje vid bryggan.

Det känns så skönt att äntligen vara igång igen! Några in av pur glädje fick jag strax efter Lotsstugan då solen plötsligt bröt igenom molnen och sa hej.

 

torsdag 9 juni 2016

Venedigresan

Nu sitter jag i mitt kök och summerar veckan som gått. Venedig med mor var mysigt! Jag gillade att strosa runt och se alla kanaler, och på Vaporetton (vattenbussen) kände jag in av lycka! Värmen och att vara på vatten är en härlig kombination. Morsan och jag lyckades i ett skede lägga beslag på några av de få stolarna längst fram på Vaporetton och kunde då njuta i stora drag av scenerierna i Venedig!

 

Hotellet var ok på grund av läget, men han som skötte stället var mer än lovligt skum! När vi kom visade han rummet och faciliteterna och var allmänt vänlig med kindpussar och nyfikenhet. Men det slog lite över och blev enerverande. Inte så att jag inte kunde värja mig, men att ideligen få förslag till vindrickande på tu man hand var påfrestande. Sista gången blev bara för mycket, klockan fyra en morgon smög jag mig ut på toaletten som låg i hallen och vips materialiserade sig snubben och föreslog vindrickande. Nja! Not so nice! På "Trip Advisor" kan man se att det är hans stil, och att han raggat på detta vis ett bra tag.

Frukosten var förfärlig! Kolhydrater och kolhydrater. Nutellan på morgonen var nog det med MINST kolhydrater i. Cornflakes, vitt (torrt) bröd, marmelader, nutella, rulltårta (!!!) och cappuccino var vad som fanns. Hu! Och Venedig var dyrt! En stek kostade en smärre förmögenhet. Sålunda blev det dessutom pizza eller pasta. GALET! Mår fortfarande lite dåligt i magen efter detta. Bara en frukost gav mer kolhydrater än vad jag normalt äter på en vecka med LCHF!

Nå, nu ska jag inte fastna i det negativa! Bortsett från hotellet och frukosten var det härligt att vara i Venedig och se och uppleva allt detta! Jag kan mycket väl tänka mig att komma tillbaka!

På youtube och Instagram finns lite bilder/filmer att titta på. Sök på "mtrqa".

 

fredag 3 juni 2016

Roadtrip, del 1

Nu har morsans och min roadtrip kommit igång. Hotellet på Arlanda är så nice att vi kanske blir kvar här?

https://youtu.be/ybfXzRRchas